Oma’s Bavarois

Strawberry Bavarois Skyr Breakfast Lunch Dessert

Een gerecht waarbij ik altijd aan mijn oma moet denken is Bavarois. Ze maakte deze in alle smaken die je kunt bedenken, de een nog lekkerder dan de ander. Het is voor mij af en toe wel een kunst om deze recepten te maken zonder de suikers die ze vroeger rijkelijk aan alle gerechten toevoegde… maar het is me gelukt. Misschien iets minder zoet en voor sommige dus minder lekker maar ik vind ze heerlijk en de toetjes zien er altijd geweldig uit. Het leuke van bavarois is dat je het in zoveel kleuren en vormen kunt maken. Daarom ook een van de favorieten! En waarschijnlijk ook omdat het er met de paplepel ingegoten is. Onderstaand vind je de bavarois zoals mijn oma ze maakt. Recepten van vroeger met erg veel suiker en slagroom.  Onder de titel ‘Raspberry Cheesecake’ vind je de healthy versie van deze bavarois.

Sinaasappel bavarois

Wat heb je nodig:
– 300 ml verse sap van sinaasappels (+/- 6 stuks)
– Sap van 1 citroen
– 125 gram suiker
– 2 eiwitten
– 250 gram slagroom

Hoe maak je het?

Laat de gelatine weken in koud water. Zet wat water op in een pannetje en voeg de gelatine toe aan het warme water. Roer het goed door totdat het één geheel is en laat het afkoelen. Zeef de sinaasappelsap en voeg deze toe aan het afgekoelde maar nog wel vloeibare geheel. Het kan natuurlijk ook meteen voor de ongeduldige (#me) onder ons maar mijn oma doet het op bakkerswijze met een enorme hoeveelheid geduld.

Klop vervolgens de slagroom met de suiker stijf. Doe het eiwit in een andere kom en klop dit ook luchtig stijf.  LET OP de mixer mag niet vet zijn want dan wordt het eiwit niet stijf. Tip van de chef a.k.a. oma. Giet het eiwit vervolgens bij het sinaasappelmengsel en doe hier als laatste de slagroom bij. Roer alles goed en luchtig met een spatel door elkaar. Vervolgens giet je alles in mooie vormpjes en zet je het in de koelkast en wat er over is in de diepvries.  Altijd handig dus wanneer je alvast een toetje wilt voorbereiden voor later in de week. En je kunt het natuurlijk in heel veel varianten maken zie onderstaande.

Je kunt de bavarois ook maken zonder de slagroom en het eiwit. Je houdt dan een donkerdere en gezondere laag over zoals op bovenstaande foto. Je kunt deze laag iets zoeter maken door wat vanillesuiker toe te voegen. Bij mijn eigen healthy recepten doe ik dit niet. Om de bavarois extra mooi te maken kun je 2 lagen maken. Eerst een laag mét de slagroom en eiwit. Deze zet je 3 uur in de koelkast tot deze stijf is. Vervolgens maak je een laag zonder slagroom en eiwit. Deze laag voeg je toe aan de toetjes en laat je ook 3 uur stijf worden. Op deze manier heb je een super lekkere en mooie bavarois!!

Aardbeien bavarois

– 400 ml aardbeien koken en pureren door de zeef
– Sap van 1 citroen
– 125 gram suiker
– 7 blaadjes gelatine
– 2 eiwitten
– 250 gram slagroom

Ananas bavarois

– 250 gram ananassap
– Sap van 1 citroen
– 50 gram suiker
– 5 blaadjes gelatine
– 2 eiwitten
– 250 gram slagroom

Gemberbavarois

– 2 lepels gembersiroop
– 6 blaadjes gelatine
– 125 gram natte Gember
– 250 ml water
– 60 gram suiker
– 2 eiwitten
– 250 gram slagroom

Koffie bavarois

– Halve liter melk
– 6 flike theelepels koffie extract poeder
– zout
– 3 eieren
– 125 gram suiker
– 250 gram slagroom

Witte bavarois

– Melk
– Gelatine
– Vanillesuiker

Doorzichtige bavarois

– Water
– Gelatine
–  Vanillesuiker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: